Fra knaldhytte til sommerslot:::Kapitel #1

Sommerslottet om vinteren::: Kapitel #2 Sådan holder vi varmen

Sommerslottet om vinteren

(Sponsoreret indhold)

På en grå fredag hvor regnen siler ned, og jeg sidder og pudser næse i en uendelighed, iført halstørklæde og varme sokker, føles det helt rigtigt at skrive et indlæg om sommerslottet, og denne gang handler det om hvordan vi holder varmen i sommerslottet om vinteren.

Sådan holder vi varmen

Før ombygningen var huset varmet op af en brændeovn der var så ældgammel at den var flækket. Desuden var den placeret midt i køkkenet, hvilket ofte gjorde det til en urimelig varm oplevelse at lave mad.

Her kan du se den, mens vi er ved at banke skorstenen ned, og det gamle køkken mest bestod af et hul i væggen.

Den helt rigtige brændeovn

Men med nyt køkken, tilbygning og i det hele taget en heftig renovering af hele hytten, indledte vi jagten på den perfekte brændeovn. Den skulle være pæn, miljøvenlig, effektiv, ikke fylde ret meget, og have en vis lethed over sig, da huset, trods kælenavnet ”sommerslottet”, ikke er særligt stort.

Wiking var vinderen

Valget faldt på en Wiking mini 2 long legs fra Hwam. Jeg synes den er klassisk, charmerende og enkel, men med fine referencer til en god gammeldags brændeovn som jeg kender den fra min barndom.

Se bare her hvor hyggelig den er:

 

Er en brændeovn miljøvenlig?

Der har jo været skældt en del ud på brændeovne i forhold til miljøet og c02 forureningen, og det skyldes nok især brændeovne som min den gamle. Men med 5500 m2 naturgrund fuld af kæmpe fyrretræer, er vi selvforsynende med brænde, og det føles bare underligt ikke at kunne bruge det som varmekilde, for ikke at snakke om den hygge en brændeovn giver i et sommerslot om vinteren. Så jeg satte mig for at undersøge hvor store syndere brændeovne er for miljøet.

De moderne kvalitetsbrændeovne er i dag udviklet med høj fokus på miljø og økonomi og her kan du læse nogle gode argumenter for at du sagtens kan vælge en brændeovn, i forhold til miljøet.

  • Fyring med træ sparer Danmark for ca. 500.000 tons fyringsolie hvert år og er samtidig den billigste energiform.
  • Fyring med træ reducerer Danmarks udledning af CO2 med 1,3 mio. tons hvert år.
    (Kilde: Teknologisk Institut)
  • Træ er vedvarende energi. I hele den vestlige verden er der tilvækst af skov. I Danmark fældes kun en tredjedel af den årlige tilvækst.
  • Investering i en brændeovn og korrekt fyring med godt, tørt træ er derfor det mest effektive, en dansk familie kan gøre for at reducere CO2 udledningen i forbindelse med opvarmning af boligen.
  • 80 % af luftforureningen med små partikler (PM2,5) i Danmark stammer fra Udlandet og føres hertil med vinden. Ofte som gasser, der senere omdannes til partikler.
    (Kilde: Danmarks Miljøundersøgelse)
  • Kun 2 % af den samlede forurening med små partikler i Danmark stammer fra brændeovne.
    (Kilde: Miljøstyrelsen – Miljø projekt 1021, 2005)
  • Udledning af partikler fra danske brændeovne er via produktudvikling mere end halveret i årene fra 2006-2008.
    (Kilde: Teknologisk institut, 2008)
  • Partikeludledning fra en moderne, dansk brændeovn ligger under det halve af tilladte grænseværdier, når der fyres korrekt.

Brændeovnene er ikke de store syndere

Ny forskning fra Lunds Universitet viser at 80 % af partiklerne fra brændeovns røg forlader kroppen igen efter indånding. Partikler fra f.eks. dieselbiler og andre fyrings metoder ophobes i langt højere grad i luftvejene.
(Kilde: Seniorforsker Jocob Lóndahl, Lunds Universitet 2009)
Få brændeovne står for hovedparten af forureningen. Særligt ældre brændeovne i sommerhuse o.l., som ikke bruges ofte, og som oftest ikke bruges til korrekt fyring, står for en stor del af forureningen. Indsats mod de mest forurenende kilder kan begrænse udslippet fra brændeovne betydeligt, her gælder det bl.a. om at fyre korrekt og skifte ældre modeller ud med moderne, godkendte modeller.( og det er nok en af de laler vigtigste pointer i hele diskussionen omkring brændeovne og miljø)
Udledning af dioxid fra moderne, danske brændeovne er minimalt og langt under grænseværdierne. Du kan minimere udslippet af dioxid ved altid at fyre med rent tørt træ. Det giver samtidig den bedste og mest stabile varme.
(Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser – arbejdsrapport nr. 235

Sådan går det med vores Wiking mini long legs

Vi fik ovnen installeret i Marts måned. Vi er kæmpe glade for den. Den står et sted hvor der er en del gennemgang fra køkken alrum og til den renoverede ud/tilbygning hvor stuen ligger, som du kan se på fotos herover. Derfor er det så fint at den ikke fylder så meget. Ovnen er let at bruge, nem at tænde op i, og giver en dejlig stabil varme. Trods sin beskedne størrelse, kan den tage halvstore brændestykker, og fyldes godt op, så det er på alle punkter thumbs up for vores Wiking mini ovn.

Jeg valgte (selvfølgelig) en messingplade til at stille ovnen på, for et strejf af guld er jo ikke dårligt, hverken sommer eller vinter ( ;

Hvad tænker du, er den ikke fin ?

Og er du for eller imod brændeovne ?

 

Ha´så en skøn weekend der ude

(måske med ild i pejsen)

Kram

 

Følg med i næste uge, der kommer mange flere kapitler om sommerslottet, og forhåbentlig også et par flere indlæg om indkørslen.

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

3 kommentarer

  • Susanne Løfgren

    Jeg elsker min brændeovn også i mit sommerslot, hvor jeg bor permanent. Jeg fyrer kun med rent brænde, ikke noget med papir og mælkekartoner eller vådt brænde.Jeg bruger helt tørre pinde til at fyre op med, og ikke terpentin/parafin-briketter, som iøvrigt stinker. Jeg sparer på den måde en del el, selvom udgifterne til brænde godt kan løbe op til 5-6ooo om året. Hvis brændeovne blev forbudte, ville jeg blive meget ulykkelig. Knus

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Dorthe

      Hej Susanne,
      Jeg knuselsker også min brændeovn, og det ville være fattigt ikke at måtte fyre med dejligt brænde. Det lyder som om du har helt tjek på fyringen i dit helårs-sommerslot.
      Kram Dorthe

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina Lykke Sommer-Gleerup

    Helt klart for brændeovn. Det er så hyggeligt og en skøn varme. Tak for kigget indenfor i jeres skønne sommerslot. Nøj hvor det bare oser af skøn stemning. Mh Karina

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra knaldhytte til sommerslot:::Kapitel #1